Lanthandel och diversehandel, antikt och kuriosa, ekologisk mat. Genuint, hållbart, rättvist.

Rutasoka

Rutasoka betyder gemenskap, att knyta ihop, att sammanföra, på det kongolesiska stamspråket Kifuliru.

Det är vad grundare Rebu från Kongo vill göra. Han jobbar från Göteborg tillsammans med sambon Stefanie, och de bidrar det genom att importera kaffe från Kongo, rosta det och sälja, och ge tillbaka vinsten till en kvinnoklinik som ligger på tomten där han växte upp i Uvira, regionen hans familj tvingades lämna.

Rutasoka importerar ekologiskt odlat och certifierat kaffe av högsta kvalitet till Sverige. Kaffebönorna är uteslutande av sorten Arabica och odlas 1500-2000 meter över havet i Konto. Smakprofilen vanilj, tropisk frukt med ton av citrus. I mörkare rostning framhävs toner av choklad. Kaffet har en god eftersmak.

Rutasoka är inte Fairtrade-anslutna, men arbetar så transparent som möljigt. Att vara ansluten till FairTrade är en certifiering som även den kostar pengar. Det de skulle ha betalt för ett FairTradecertifikat används för att skapa trygghet i samhället där bonde befinner sig.

För oss är det otroligt viktigt att skapa trygghet hos bonden. Att få mer betalt är ett steg i rätt riktning, men det löser inte alla problem. Det är därför vi bygger den medicinska kliniken i Kongo. Vi hoppas även kunna bygga en skola i böndernas närhet, så att deras barn kan få utbildning.

Redan nu betalar Rutasoka bönderna mer än vad de kan få via Fairtrade. Ratasokas arbetssätt har bönderna i fokus, de bidrar bl.a. med utbildningar och rättvisa villkor. En del av pengarna för varje såld påse går direkt till Ratasoka Clinic i staden Uvira, en mödra- och förlossningsklinik som i dag har 22 rum.